Vinařství v naší nabídce
Protože máme rádi osobní přístup, soustředíme se na spíše na menší vinařství s rodinnou historií a tradicí z hlavních regionů Evropy a České republiky. Všechna vína pečlivě vybíráme a degustujeme. Vinaři, kteří jsou našimi dodavateli, jsou velmi často i našimi dobrými přáteli a pravidelně navštěvují oni nás nebo my je. Vy se nimi můžete osobně setkat třeba na některé z našich degustací.
Botur
Vinařství, jehož největší láskou a chloubou jsou červená vína. Luděk Botur svůj sen o vlastním vinařství zhmotnil již v roce 1989. Navázal tak na svého otce, pro kterého bylo vinařství a vinohradnictví celoživotním koníčkem. Významný byl především vliv otcova přítele prof. Viléma Krause, který podporoval Luďkovu vášeň ve výrobě vín. Postupem času tak vybudoval vinařství přímo v centru Strážnice se značnými kapacitami podzemních katakomb pro výrobu a skladování vína, zvláště k uložení a zrání převážně červených vín. Po celou dobu se však držel svého hesla, „ani korunu dotací, ani korunu úvěrů a postupovat po drobných krůčcích od malého k většímu.“
Česká republika — Morava
Krásná hora
První vinice rodinného vinařství Krásná hora byly založeny francouzským mnišským řádem již ve 13. století, nicméně mezi profesionální vinaře vstoupilo v roce 2005. Svůj název získalo díky viniční trati, která nese název právě Krásná hora. Na 5 ha vinic, které jsou udržovány v bio režimu, jsou pěstovány tradiční francouszké odrůdy – Pinot blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot Noir a Merlot. Všechna červená vína a vybraná bílá vína zrají v dubových sudech a na jemných kvasničních kalech. Cílem vinařství je propojení tradičních a současných evropských vinařských trendů a výroba vín z ekologicky pěstovaných hroznů v nejvyšší možné kvalitě.
Česká republika — Morava
Mikrosvín
Vinařství Mikrosvín Mikulov vyrábí víno z révy pěstované v chráněné krajinné oblasti Pálava. Na slunných svazích v půdách bohatých na vápník se ve vinicích rodí hrozny vysoké kvality. Filozofie vinařství je zaměřená na šetrný přístup k přírodě s maximálním omezením chemických vstupů ve vinohradě i ve sklepě. Díky tomu vyrábí vína špičkové kvality s dlouhým potenciálem skladování. Mottem vinařství je: "Vyrábíme vína ve vinici". Základem výroby je produkce predikátních (nedoslazovaných) vín, jejichž kolekce patří mezi nejzdařilejší v republice. Společnost Mikrosvín Mikulov je první firmou, která začala v ČR vyrábět vína stejné odrůdy z různých poloh, a stejně tak první firmou v České republice, která vyrobila ledové víno a bobulový výběr.
Česká republika — Morava
Sedlák
Již v roce 1918 na náhorní plošině obce Velké Bílovice postavil pradědeček František Sedlák první sklep. Tímto je také datován zrod samotného vinařství rodu. Rodinné vinařství Sedlák hospodaří s vinicemi pouze z obce Velké Bílovice z velkopavlovické vinařské podoblasti. Vlastní vysázená plocha vinic je přibližně 14 hektarů. Rodinné vinařství Sedlák, jež spravuje již čtvrtá generace rodu, dvojice bratranců Milan a Jaroslav Sedlákovi
Česká republika — Morava
Sonberk
Sonberk je moderní vinařství vyrábějící bílá a speciální vína s rukopisem genia loci - ze starobylé unikátní vinice „Sonberk“ známé již v XIII. století na Mikulovsku.Vína vyrábí z ručně sklízených vlastních hroznů, ze záměrně omezovaných sklizní pro hloubku a osobitost lahodného moku.Vína v sobě nesou charakter místa a vynikající vinohradnické půdy, nesou v sobě péči vinohradníka, starajícího se o révu a o zdravé hrozny, jsou vytvářena sklepmistrem, proměňujícím hrozny ve víno, ve víno typické „sonberské“, vhodné ke každodennímu zdravému doušku, ke zvláštním příležitostem, i k archivaci …víno s rukopisem Sonberku. Sonberk se profiluje jako vinařství, z jehož vín \\\\\\\\\\\\\\\"nesmí bolet hlava\\\\\\\\\\\\\\\" - co nejpřírodnější a nejšetrnější jak co do pěstování révy, ale hlavně co do produkce \\\\\\\\\\\\\\\"zdravého vína\\\\\\\\\\\\\\\", bez zbytečných zásahů a bez přidávání jakýchkoliv látek do vína včetně řepného cukru nebo redukjovaného moštu, bez jakýchkoliv konzervantů kromě po staletí jediného - siřičitanu, a to velmi šetrném minimálním množství. Umožňuje to šetrnost sklizně, péče lidí a špičková technologie.
Česká republika — Morava
Špetíci
Osobitá vína a ohleduplný přístup k přírodě Jsme malé vinařství z obce Hnanice na Znojemsku. Vlastníme 1 ha vinice, trať Knížecí vrch, Hnanice, který obhospodařujeme v ekologickém režimu. Z této vinice vyrábíme certifikovaná bio vína. K doplnění naší nabídky zpracováváme hrozny z viniční tratě Fládnická, Hnanice. Naše vína vznikají přirozeně, s minimálními technologickými zásahy, kvasí spontánně v dřevěných sudech a následně zrají na kvasničných kalech bez přidané síry. Lahvování vín provádíme bez čířících přípravků a filtrace.
Česká republika — Morava
THAYA
V současné době hospodaříme cca na 105ha vlastních vinic. Vinice se nachází v katastru pěti vyhlášených vinařských obcí ve Znojemském regionu. Jedná se o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec, Dyjákovičky. Vlastní surovina nám dává výhodu a náskok v kvalitě. Moc dobře víme, že kvalitní a zdravý hrozen je důležitým aspektem při výrobě vína nejvyšší kvality. Na vinicích se snažíme o šetrnou práci v symbióze s místními přírodními podmínkami. Řez vinic a stavba keře je přizpůsobený pro menší výnos, ale vysokou a stabilní kvalitu hroznů po dlouhou dobu. Tyto kroky pomáhají dlouhověkosti révových keřů. Moc dobře totiž víme, že starší keře tvoří obrovský potenciál pro velká vína.
Česká republika — Morava
Verýsek
Vinařství Verýsek je malé butikové vinařství z Velkých Bílovic. Za projektem stojí mladý vinař Tomáš Osička, který kromě pozice enologa v pražském vinařství Salabka, zvládá ještě péči o vlastní vinice v okolí Velkých Bílovic. Filosofií vinařského projektu Verýsek je zaměřovat se hlavně na typické odrůdy, které byly ve Velkých Bílovicích pěstovány v minulosti. Snahou je maximálně využít potenciálu úrodných moravských půd s důrazem na vhodný výběr odrůdy a dané viniční tratě Přední hora nebo Zadní hora. V sortimentu vinařství tak v tuto chvíli najdete zejména odrůdy Veltlínské zelené, Sauvignon blanc, Neuburské a Frankovka. Vína vznikají v malém sklepě přímo ve sklepní uličce ve Velkých Bílovicích, vína zrají v nerezu nebo v kvalitních dubových sudech. Vinařství Verýsek se velmi rychle zařadilo mezi nejzajímavější vinařské projekty v tuzemsku.
Česká republika —
Vinařství Kubík
Ve Vinařství Kubík vyrábíme a prodáváme poctivá moravská jakostní a přívlastková vína. Vína, která ve Vás zanechají příjemný pocit a vytvoří dobrou náladu. Výrobě vína i vinici věnujeme mnoho péče a času. Jen tak vytvoříme vína, za kterými se budete rádi vracet a která si rádi vychutnáte. Zajišťujeme i zážitkové akce, exkurze, posezení u vína. Vinařství Kubík se nachází v největší vinařské obci České republiky Velké Bílovice. V bezprostředním okolí najdete krásnou krajinu i kilometry vinařských stezek.
Česká republika —
Vinařství rodiny Špalkovy
Rodinné vinařství působí ve znojemské vinařské oblasti. Vinohrady se rozkládají na jihovýchodních svazích Kraví hory v Sedlešovicích. Vinné sklepy, ve kterých se hrozny zpracovávájí na tekuté drahokamy, se nacházejí ve sklepní části Nového Šaldorfu, kterým se říká Modré sklepy. Jsou vyhloubeny v pískovci – třetihorní mořské naplavenině. Stáří sklepů se pohybuje mezi třemi až šesti sty lety. Sklepy jsou hluboké až 15 m pod zemí, udržují si stálou teplotu 9°C a jejich povrch je zčásti pokryt sklepní plísní (Cladosporium celare), která čistí ovzduší sklepů a udržuje stejnoměrnou vlhkost. Vinařskou tradici rodiny Špalkovy v Novém Šaldorfu založil staříček Josef Špalek, který v roce 1945 přesídlil s celou rodinou do vysídlené jižní části Znojemska. Pomyslnou vinařskou štafetu od něj převzal nejmladší syn František, který vinaří od roku 1970. V roce 1992 se František Špalek rozhodl spolu se dvěma syny (Markem Špalkem a vyženěným Petrem Ilgnerem), že založí soukromé rodinné vinařství, které se bude orientovat na malé množství vysoce kvalitních vín
Česká republika — Morava
Vinařství Volařík
V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařské tradice přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům. Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 90 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i Sekty Volařík.Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hroznu.
Česká republika — Morava